Söndags slut

Haft en riktigt härlig söndag har bland annat varit och simmat och bakat lite, det blev valnötsbröd, muffins, cookies och kaffepraliner. Här kommer recepten.

Valnötsbröd

Ingridienser

50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olja
2 tsk salt
100 g valnötter
1,3-1,4 liter rågsikt

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och oja fingervarmt (37). Häll det över jästen och rör så att den öser sig. Tillsätt salt och hackade valnötter. Arbeta in det mesta av mjölet och arbeta degen smidig.

Låt den jäsa under bakduk i 40 minuter.

Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Forma varje del till en rund bulle.
Lägg bullarna på smord bakpappersklädd plåt. Skär några skåror med en vass kniv.

Låt bröden jäsa i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.



Muffins med hallon och vitchoklad

Ingredienser
2 dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smält smör
50-100 g hackad vit choklad
Hallon

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner. Tillsätt smält smör och blanda i hop till en jämn smet.

Rör ner hackad choklad. Fördela i smeten i formar. Tryck ner ett par hallon i varje muffins.

Grädda ca 15-20 min, ugn 200°.



Chokladcookies

Ingredienser
200 g smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 dl hackade mandlar
100 g hackad mörk choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker pösigt. Blanda resten av ingredienserna och rör ner dem. Arbeta ihop till en deg.

Forma kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter.




Kaffepraliner

Ingredienser
300 g mandelmassa
4 msk starkt kaffe
1 msk kakao
mörk blockchoklad

Gör så här
Riv Mandelmassa och blanda med kaffe och kakao till en massa. Forma kulor med hjälp av två teskedar. Lägg kulorna på ett bakplåtspapper och låt dem torka i ca 1 timme.
Smält blockchokladen och cholkaddoppa kaffekulorna, lägg tillbaka de på bakplåten och låt de torka.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0