Regnet bara öser ner

Det är lite konstigt igentligen att även fast man har haft fint vårväder så länge så blir man så besviken när det helt plötlsigt en dag regnar man tycker liksom att det kunde ha fått vara sol bara en dag till.
Aja det är ju faktiskt ganska mysigt med regn, perfekt att kura ned sig under filten med en kopp te och läsa en bra bok. Tipsade ju igår om att läsa någonting av P.G Wodhouse, jag tycker man blir så glad av att läsa hans böcker men men har kommer i alla fall dagens boktips.


När änglar faller av Tracy Chevalier, har ju tipsat om hennes böcker förut och det här är en bok som verkligen passar perfekt i regnet.

För mig blir det dock ingen dag i soffan utan en mysig dag på stan istället.

Ha en mysig lördag och glöm för allt i världen inte earth hour ikväll 20.30-21.20.






dagens outfit

La upp ett inlägg med dagens outfit förut men det varkar ha försvunnit så här kommer det igen.









Jeans från JC, strumpor från H&M och resten från monki.


min lilla önskelista

Nu är det verkligen vår ute och man kan ju inte annat än tänka på varma sommardagar vid havet och jag skulle verkligen inte säga nej till att ha nått av det här på mig då.


solglasögon H&M 49:50 kr.

Bikinitop H&M 99 kr

Bikinitrosa H&M 99 kr


Baddräkt H&M 199 kr

 

Top Monki 250 kr

shorts Monki 350 kr

 

 


dagens låt

Dagens sjunga med till och dansa runt till låt blir One of the boys med Katy Perry.

 

 



Lite annorlunda

Har haft massa andra saker att göra men bloggen ser i alla fall lite bättre ut nu. Lite senare blir det en bokrecension av Isabel Allende´s bok Zorro så föddes legenden.


Tjolahopp

Lyssnar på  morgonpasset och äter hembaktbröd :) nu ska jag fixa lite med bloggdesignen.


Fairytale

Berättade ju att Fairytale men Sara Bareilles är min favoritlåt just nu så här kommer en länk så att ni kan lyssna på den om ni vill.



Jag gillar att texten är en liten berättelse som lika gärna skulle kunna framföras som teatermonolog.

Mina favoriter

Tänkte att mina få läsare skulle få känna mig lite bättre så här kommer en lista med några av mina favoriter.


Mina favoriter

bok: Det finns så många bra böcker men mina två favoriter just nu är Den blå färgen av Tracy Chevalier, Ett drömspel av August Strindberg.












författare:
Tracy Chevalier och Jane Austen

parfym: fresh blossom från DKNY

månad: Augusti för då är det fortfarande härlig sommar samtidigt som man får köpa ny kalender och block och pennor och känner sig sådär härligt peppad på skolan igen.

tidning: Japanska bildpuzzel och Glamour.

blomma: liljor i alla former.

glas: pecannötkola

film: ingen aning faktiskt men gärna något med en spännande handling och lite romantik.

TV-program: Glee.

musik: Alphabeat, Deportees, Katy Perry, Sara Bareilles, Lasse Lindh, Amy MacDonald för att bara nämna några.


låt: för tillfället så är det fairytale med Sara Bareilles.

radioprogram: morgonpasset och Christer i p3.

djur: Hund, har alltid gillat hundar och hoppas verkligen att jag nån gång i framtiden kan skaffa mig en egen hund.

frukt: alla frukter är mina favoriter :)


grönsak: gillar alla grönsaker men min absoluta favorit är morot.

mat: wok, den perfekta maträtten som kan varieras i oändlighet.

dryck: vatten.


godis: choklad och surisar.

färg: blått, men inte ljusblått utan mellanblått och mörkare.

siffra: sju.

sport: alpint och dans.

plats: någonstans där jag inte har varit förut, det finns ju en hel värl därute att upptäcka.

fordon: min blåa cykel.

klädesplagg: Mina slitna jeans.

skor: av de skor jag redan har så är det mina helt utslitna dansskor och mina svarta gladiatorinspirerade pumps. Men man kan ju aldrig få förmånga skor och i en skoaffär inte allt för långt bort står ett par helt underbara kornblå sandaletter som jag inte skulle tacka nej till.

Ont i halsen

Har gått runt med halsont i fler veckor nu och det verkar aldrig vilja gå över. Det kan ju iochförsig bero på att jag är väldigt bra på att prata mycket och ofta, plus att jag brukar gå omkring och sjunga när jag är själv hemma. Men nu trodde jag i alla fall att det hade gått över så jag drack en kopp kaffe ( som man inte ska dricka när man har ont i halsen eftersom det torkar ut halsen ) och nu har jag ont igen :( aja borde ha tagit en kopp te istället men men man lär så länge man lever.


Muffins

Jag tycker inte bara om att läsa böcker, jag gillar att baka också. Har precis bakat grahamsbröd så nu tänkte jag bjuda på ett recept, inte på grahamsbröd utan på muffins med äpple och kanel. Har kommit på receptet själv så därför är det inte jätte exakt men man får lite på vad man själv tycker verkar bra och då får man jättegoda muffins som passar perfekt när man är sugen på något gott.

Ingredienser

2 tsk bakpulver
2,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
50 g margarin
2,25 dl mjölk
lite salt
mycket kanel
äppelbitar
rusin

Gör så här:

* Sätt ungnen på 225 grader.
* Blandasamman bakpulver, grahamsmjöl, vetemjöl, havregryn, salt och kanel.
* Finfördela margarinet i mjölblandningen.
* Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
* Blanda i så mycket äppelbitar och russin som du tycker är lagom.
* Dela upp smeten i muffinsformar och grädda i ca 15 minuter.

Ett rum med utsikt

Titel: Ett rum med utsikt

Orginaltitel: A room with a view

Författare: E.M. Forster

Handling: Ett rum med utsikt handlar om Lucy som tillsammans med sin kusin Charlotte reser till florens, väl framme så är alla rum med utsikt upptagna vilket gör Charlotte mycket upprörd eftersom de blivit lovade rum med utsikt. Den vänlige mr Emerson och hans son erbjuder sig att byta rum med dem men vad de inte vet är att detta inte är den enda gång som deras liv kommer att korsa varandras. Att detta bara är början på att finna sitt rum med utsikt.

Tankar kring boken: Det som jag tycker är det absolut bästa med Ett rum med utsikt är sättet som den är skriven på, det är så många saker som författaren inte berättar, som man inte ens borde tänka på men ändå så vet man att de finns där. Det är en berättelse där en stor del av historien är skriven mellan raderna men man behöver inte anstränga sig för att se det. Det är lite som att man verkligen befann sig vid Lucy´s sida och kunde läsa hennes tankar.

 

Ett rum med utsikt utkom 1908 men min utgåva är tryckt 2008 och den innehåller en hel del fotnoter, vissa antar jag var där redan i orginalutgåvan men endel tror jag har tillkommit i efterhand eftersom vissa saker som fanns 1908 inte längre finns 100 år senare men de blir alldeles för övertydligt. Ett exempel på det är när de ska förklara att en baedeker är en resehandbok genom en ganska så lång fotnot trots att det framgår tydligt av sammanhanget.

Men att jag upplever fotnoterna som lite jobbiga kan ju också bero på att jag inte kan låta bli att läsa dem trots att jag inte behöver.

Min åsikt är att ett rum med utsikt är en helt underbar bok och jag rekomenderar er verkligen att läsa den.

Betyg: 4/5

50 år efter att Ett rum med utsikt hade publicerats så skrev E.M. Forster essän En utsikt utan rum ( A view without a room ).  Vi får återigen träffa karaktärerna från Ett rum med utsikt, vi får veta hur deras liv har förändrats under de 50 år som har gått. De har genomlevt 2 världskrig och ingen av dem har fått ett lätt liv.

I min utgåva av Ett rum med utsikt så finns även En utsikt utan rum med på slutet och varje gång som jag har läst Ett rum med utsikt så läser jag av bara farten även En utsikt utan rum och varje gång så ångrar jag mig. När Ett rum med utsikt slutar så har karaktärerna hela livet framför sig och jag som läsare kan skapa mig en egen bild av hur deras framtid ser ut men efter att ha läst En utsikt utan rum så inser jag att ingen av de saker som jag trodde skulle hända inträffade vilket jag tycker är jätte tråkigt.

 

Slutgiltigen så vill jag säga att läs Ett rum med utsikt för det är en underbar läsupplevelse men hoppa över att läsa En utsikt utan rum.

 


Fördjupade studier i katastroffysik


Titel: Fördjupade studier i katastroffysik
Författare: Marisha Pessl

Det här är en liten tjock pocketbok som jag köpte för några år sedan påväg hem från skolan. Det hade varit en riktigt dålig dag. En dag med prov, ett prov som man hade pluggat så mycket till att man kunde allt både framlänges och bakänges men när man väl satt där och provet tog sin början så kändes det inte alls bra och efter det så blev det bara värre. Så på vägen hem var jag inte på allt för bra humör men jag bestämde mig för att gå in i den lilla bokhandeln som hade funnits där så länge jag kunde minnas, en av de få affärerna som fanns i den lilla staden jag växte upp i och enligt mig den bästa av affärer man kunde tänka sig, en affär som man alltid blev på bra humör av.
Som studerande tonåring så hade man ju inte allt för mycket pengar så jag gick fram till pockethyllan för att hitta en bok som kunde få min dag att bli lite bättre. Och där stod den, en bok med ett romantiskt utseende, uträkningar och ordet fysik. Helt enkelt saker jag gillade så jag köpte den, cyklade hem och helt plötsligt var min dag helt underbar, boken var helt underbar, den fick mig att glömma allt och jag försvann in i min egna värld.
Under några dagar var jag helt övertygad om att det här var den bästa bok jag någonsin hade läst det vill säga ända fram till jag närmade mig de sista kapitlen och allt började gå åt skogen. Det var en bok om hur det var att vara ung och närma sig vuxenlivet, hur saker vi tror är helt betydelselösa kan påverka ens liv, hur man förlorar vänner och hur man får vänner för livet. Det var spännande, gripande och helt underbart. Men sen kom de sista kapitlen och allt tog en snurrig vändning. Det var som att helt utan förvaning kom spindelmannen ner genom skorstenen med julklappar samtidigt som skalman sprang ett hundrameterslopp och slog världrekord. Ja som ni förstår så kom inte spindelmannen med julklappar och skalman slog inte världsrekord men det kändes som att det skulle ha kunnat hänt nästan för författaren bara snurrade till hela handlingen.
När jag läste sista ordet och stängde igen boken så var jag besviken, den var så bra så länge om Pessl bara hade hållit ut några kapitel till så hade detta varit en modern klassiker.

Vad handlar den här boken om då? Jo den handlar om 16 åriga Blue som under hela sin uppväxt har rest runt USA till sammans med sin pappa som är proffessor. Hon har fått den mesta av sin undervisning i bilen men under hennes sista skolår så slår hon och hennes pappa ned och vi får se hur hennes liv utveklas tillsammans med hennes klasskamrater och deras gåtfulla filmlärare.

Jag tycket att det känns lite för svårt att sätta betyg på den här boken eftersom jag tycker att den är så varierande.
Det kanske känns som att det här är en bok som du borde undvika att läsa den här boken eftersom jag framställer den i ganska dålig dager men det finns nått i boken som verkligen fångar en och när jag flyttade hemifrån så var det här en av de få böcker jag valde att ta med mig så jag rekomenderar faktiskt alla att läsa den för det är en riktigt upplevelse som lever kvar riktigt länge.



Den blå färgen

Här kommer äntligen en bokrecension och först ut är en av mina favoritböcker:

Den blå färgen av Tracy Chevalier

Titel: Den blå färgen

Författare: Tracy Chevalier

Handling: Ella´s man får ett jobb i Frankrike så de lämnar det amerikanska storstadslivet och flyttar till den Franska idyllen och Ella blir kär! i just den franska idyllen. För henne är det helt underbart att varje morgon köpa köpa bröd från boulangeriet runt hörnet och att få öva upp sin skolfranska tills hon inser att damen som äger boulangeriet inte vill sälja bröd till henne och att ingen vill höra på hennes dåliga franska. Helt plötsligt är hennes vardag oerhört ensam. För att bekämpa sin ensamhet börjar hon gräva i sin historia och upptäcker snart att hennes släktingar härstammar från just den by hon nu bor i. Men vad hände egentligen för länge sedan och hur kommer framtiden att påverkas av vad som hände då?

Anna´s åsikt: När man säger namnet Tracy Chevalier så tänker många på Flickan med pärlörhänget och många anser också att det är det bästa som Chevalier har skrivit men jag tycker att Den blå färgen är mycket bättre. Den blå färgen suger in läsaren i den dramatiska handlingen och på samma sätt som man vill veta hur boken kommer att sluta så vill man inte att det ska ta slut för det är så oerhört spännande och välskrivet.

 

Betyg: 5/5

 


 

 






Bokrecension

Man kan tycka att det är lite konstigt att jag har valt att starta en blogg där jag skriver bokrecensioner eftersom jag själv aldrig riktigt har gillar bokrecensioner. De flesta recensioner berättar alldeles för mycket om vad som händer i boken och alldeles för lite om hur boken är att läsa.

Jag vill inte veta vad boken handlar om jag vill veta om den är bra eller inte, om det är en bok som passar att läsa på bussen, en bok som är bra men som inte kräver så mycket av läsaren och som du antagligen inte kommer att komma ihåg om 10 år eller om det är en bok som ställer stora krav på läsaren men som är en läsupplevelse långt över det vanliga, en bok som kommer att finnas där i din bokhylla för alltid och aldrig glömmas bort.

Jag ska försöka skriva så bra recensioner som möjligt men de kommer nog att variera en del i formen så här till en början tills jag hittar den form som jag tycker passar bäst.


saknad

Hur kan man sakna något som aldrig fanns? Hur kan tanken på det göra dig ledsen och upprörd trots att du vet att det aldrig var något du ha men det fanns alltid där ifall du skulle ändra dig. Hur kommer det sig att du inte ändrar dig förens du inte kan ändra dig längre....

Bloggens innehåll

Från början så tänkte jag att detta endast skulle vara en blogg om böcker men eftersom jag ännu inte har hunnit resencera några så har det ju inte blivit så många inlägg här i bloggen.
Men sedan så insåg jag en sak, i min bokhylla så har jag inte bara böcker, i min bokhylla har jag hela mitt liv. Självklart så är det mest böcker men allt som betyder någonting ställer jag i min bokhylla så frånochmed nu så kommer bloggen att vara min bokhylla, ett ställe där jag skriver om allt som är viktigt för mig och självklart en hel massa böcker.

Bokblogg!

Tankar om böcker.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0